×

Hyvää ääntä televisiosta

“Good, emotionally involving sound, using sources that people already have.”  

Stephen Mejias, Stereophile Magazine


Taulutelevisiot ohenevat ja samaan tahtiin äänenlaatu heikkenee. Useimmat kokevatkin äänenlaadun parantamisen tarpeelliseksi jo normaali TV katselun vuoksi.

 

Kotiteatteri

Vaikka kotiteatteri on ollut viime vuosina muotia täytyy muistaa, että nykyiset televisio-ohjelmat eivät sisällä monikanavaisia ”kotiteatteri” ääniformaatteja. Valtaosa TV-lähetyksistä sisältää vain stereoäänen, joten laadukkaaseen TV-äänen tarvitaan vain kaksi kaiutinta. TV-satelliitin ja kaapelin kautta saatavat maksulliset kanavat saattavat sisältää 5.1 monikanavaääntä.

 

DVD ja Blue Ray -elokuvien äänituotantoon satsataan valtavasti ja ne nostavat oikealla kalustolla kuunnellessa elokuvan elämyksellisyyden uudelle tasolle. Useimmille riittää kuitenkin yksinkertainen, laadukas ja helppokäyttöinen laitteisto, joka ei vaadi täysimuotoisen kotiteatterin vaatimia muutoksia olohuoneeseen.

 

Amphion ja NuForce

Amphion ja NuForce -tuotteilla tehdyt kokonaisratkaisut nostavat televisio- ja tietokoneäänen uudelle tasolle. Kahden alansa huippuosaajan yhteistyö luo vahvaa synergiaa: yhdysvaltalainen NuForce on erikoistunut digitaaliseen vahvistin- sekä muunninteknologiaan. Kotimainen Amphion on kansainvälisesti palkittu ja arvostettu innovatiivinen kaiutinvalmistaja, joka valmistaa avainlipputuotteensa käsityönä Suomessa.

 

Amphion - kaiuttimen pitkälle viedyn akustisen suunnittelun vuoksi, jo kahdella kaiuttimella voidaan rakentaa käsinkosketeltava kolmiulotteinen äänikuva. Hankalasti sijoitettavaa keskikaiutinta ei enää tarvita.

 

Amphion kaiuttimien erityisvahvuus on puheäänen hämmästyttävä selkeys myös matalilla äänenvoimakkuuksilla. Televisiota ilta-aikaan hiljaisella katseleva arvostaa selkeästi toistuvaa dialogia. Pienessäkin asunnossa ohjelmista voi nauttia pelkäämättä sitä, että lapset heräävät tai naapurit häiriintyvät.

 

Kaiuttimien laajan ja tasaisen suuntakuvion ansiosta, hyvästä äänestä pääsevät nauttimaan, kuuntelupaikasta riippumatta, kaikki perheenjäsenet. Laajalle koko huoneistoon tasaisena ja luonnollisena ulottuva ääni sallii esimerkiksi TV:n sisältämien radiokanavien kuuntelun taustamusiikkina.

 

Joustavuus

Järjestelmä on helppokäyttöisyydestään riippumatta joustava, sillä Nuforce Icon2 -vahvistin sisältää liitännät kolmelle eri laitteelle. TV:n ohella esimerkiksi tietokone ja puhelin voidaan liittää vahvistimeen. NuForcen Icon2-vahvistin voidaan halutessa sijoittaa vaikkapa piiloon television taakse. Äänenvoimakkuuden säätö tapahtuu television omalla kaukosäätimellä. Digitaalisen vahvistinteknologian vuoksi virrankulutus on lähes olematon, joten vahvistimen olemassaolon voi unohtaa ja keskittyä nauttimaan puhtaasta luonnollisesta äänestä.

 

Katso myös Hyvää ääntä tietokoneelta.